Mand med striktrøje med ved i hænderne

Alt hvad du skal at vide om brænde

Vil du vide mere om brænde og træfyring? Træ er en af de ældste energikilder, som mennesket har brugt. Træ er kultur, videnskab og et godt bidrag i hjemmet til ægte varme og hygge. Og så er det den sikreste opvarmningskilde du kan have i din bolig. Vi giver dig svarene på det, du overvejer om brænde og træfyring!

Hvilken træsort er bedst egnet til træfyring?

Nogle træsorter giver mere varme i brændeovnen end andre. Træsorter er meget forskellige med hensyn til egenskaber og egenvægt, og derfor giver de forskellig varme, når træet brændes. Hvis du eksempelvis lægger bøgebrænde i brændeovnen eller pejsen, får du 50 % mere varme end fra den samme mængde granbrænde. Jo tungere brændet er, jo mere varme afgiver den samme volumen. Men hvis brændet har den samme vægt, så vil varmeffekten være den samme, uanset hvilken træsort du fyrer med.

Ifølge Norsk institutt for Bioøkonomi (NIBIO) er det kristtjørn, der vejer mest og brænder bedst, efterfulgt af taks, bøg, eg, ask og røn. I den anden ende af skalaen, finder vi lind, pil, asp og gran. Du finder hele oversigten her. 

Hvis du selv skal fælde træet, er det ideelt at gøre, når stammen er tørrest, det vil sige, før bladene springer ud i april/maj.

Hvornår bør jeg fælde træ til brænde?

Hvis du selv skal fælde træet, er det ideelt at gøre, når stammen er tørrest, det vil sige, før bladene springer ud i april/maj. Foråret bringer også tørrere luft med sig, og det giver gode betingelser for at tørre brænde. Skær træet op i korte længder, og kløv brændet hurtigst muligt for at opnå de bedste forudsætninger for at tørre det. Træet er også lettere at kløve, når det er frisk.

Mann som tar ved for at legge i peisen

Hvilken træsort er det mest populært at fyre med?

I Norge, Sverige og Finland er birk en af de mest udbredte træsorter, og birk er derfor et naturligt og populært valg til træfyring. Birk har en forholdsvis høj egenvægt og et højt energiindhold og afgiver meget varme. Hvis du derimod ser til Storbritannien og USA, vil du konstatere, at eg her er mest udbredt, og i Tyskland er bøg en populær træsort. Det handler om tilgængelighed og energiindhold.

Men hvis du selv fælder træet, bruger du naturligvis det, du har adgang til.

Hvad sparer jeg ved selv at fælde træ til brænde?

Hvor store besparelserne bliver, afhænger både af, hvad slags træ du fyrer med, hvor store mængder du køber, tilbud og efterspørgsel samt brændeovnens virkningsgrad. Hvis du har en gammel, ikke-rentbrændende brændeovn eller pejs, er det kun 50 % af træet, der bliver udnyttet til varme. Vores pejse og brændeovne er rent brændende og har en forbrændingsteknologi, der giver en virkningsgrad på over 80 % ved korrekt fyring. Eller sagt på en anden måde; med den får du maksimal varme ud af hvert stykke brænde.

Besparelser med træ, du selv har fældet

Hvis du også har mulighed for selv at fælde træet til brænde, bliver regnestykket naturligt nok endnu sjovere. At gå i skoven med motorsav og økse (og gerne en termokande med stærk kaffe og noget energirig mad i rygsækken) for at skaffe brænde til den næste fyringssæson giver dig samtidig god motion ude i den friske luft og er sundt for både krop og sjæl. For ikke at tale om den belønning, der venter, når efterårsmørket og kulden kommer snigende, og det igen er tid til at begynde fyringssæsonen. Der er ikke noget bedre end at fyre op med træ, man selv har produceret!

En mand kan nok presse kuvertprisen ned til konfirmationen, være langsom med at bestille nye havemøbler og vælge mellem at bygge garage og tage på ferie sydpå, men den mand, der lader sin familie fryse – han lider af en karakterbrist.

Uddrag fra bogen "Brænde" af Lars Mytting.

Sådan kan du også få fat i brænde:

De fleste af os ejer naturligt nok ikke vores egen skov, men du kan alligevel få fat i gratis træ, hvis du er lidt på tæerne. På lokale markedspladser gives der jævnligt træ væk mod afhentning. Det samme gælder firmaer, der udfører træfældning. Hvis deres kunde ikke selv vil have træet, gives det ofte væk, du skal bare møde op med en trailer. Og du har måske en bekendt i dit netværk, der ejer et stykke skov, der trænger til at blive ryddet eller tyndet lidt ud i. Ellers kan du søge på lokale markedspladser, hvor træ ofte gives væk mod afhentning. Det samme gælder firmaer, der udfører træfældning. Hvis deres kunde ikke selv vil ha træet, gives det ofte væk, du skal bare møde op med en trailer!

Sådan opbevarer og tørrer du dit brænde:

Råt træ kan opbevares under tagudhæng eller i et brændeskur, så det er beskyttet mod nedbør. Hvis du ikke har mulighed for det, kan du tildække toppen af brændestablen. Du skal ikke tildække hele brændestablen, for det hindrer lufttilførslen og forsinker tørreprocessen – og det kan også give grobund for mug og råd. Brændet skal også opbevares, så det ikke kommer i direkte kontakt med jorden. Paller er velegnede, da de giver god ventilation, også under brændestablen.

Træskur med økse og huggeklods foran

Hold brændet tørt, til det skal bruges

Brændet skal ligge luftigt, da der er store mængder vand, der skal fordampe, gerne sydvendt så der er mest mulig sol og varme. Jo tørrere træet er, jo mindre af energien går til fordampning af restvandet, og der forsvinder mindre energi op i skorstenen. Det vil sige: fyringen bliver mere effektiv. Der bør også være lidt afstand mellem brændestykkerne. Det siges, at afstanden bør være stor nok til, at en mus kan komme ind mellem brændestykkerne.

Når brændet er tørret færdigt, bør det opbevares på et tørt og luftigt sted, før efterårets regn sætter ind, eller i det mindste afdækket som værn mod regnen, hvis det opbevares udendørs.

Vær forsigtig med at opbevare fugtigt brænde indendørs

Hvis du opbevarer fugtigt brænde indendørs, vil der hurtigt udvikle sig mug, og brændet tørrer meget dårligt. Det kan desuden være med til at give dårligt indeklima, og det kan være en invitation til ubudne gæster, der bor i brændestablerne.

Derfor er det vigtigt at tørre brændet:

Norsk standard for brænde siger, at brænde med et fugtindhold på under 20 % er tørt nok til at blive brugt. Hvis brændet har et højere vandindhold, vil det påvirke forbrændingen i brændeovnen eller pejsen negativt og give ringere varmeeffekt. Du vil også gå glip af den herlige, knitrende ild, som vi alle elsker at høre og se. Brænde med højt fugtindhold øger nemlig risikoen for, at der dannes sod i brændkammeret og på brændeovnens glas.

Hånden der sætter træet i pejsen

Sådan ved du, om træet er tørt:

  • Den nemmeste metode er at slå to brændestykker mod hinanden. Tørt brænde har en tydelig klang, mens fugtigt brænde har en dump og kort lyd.
  • En anden, enkel metode er at smøre lidt opvaskemiddel og vand på brændet i den ene ende, og puste luft ind fra den anden ende. Hvis der dannes luftbobler i sæben, er brændet tørt. Det skyldes, at træet har langsgående fibre, næsten lige som "luftkanaler", og brændet tørres, ved at vandet fordamper gennem endetræet.
  • En tredje og måske mere præcis metode er at bruge en fugtmåler.

 

Vil du læse mere om træfyring i hjemmet?

Læs mere om, hvordan en ny pejs kan halvere brændeforbruget.

 

Læs mere