Jøtul F 373 Advance med sod på pejseglasset

Hvorfor soder pejsen?

Meget af hyggen ved pejsen eller brændeovnen er netop at kunne se flammerne gennem de store glas. Det er derfor ikke særligt rart at opleve, at der lægger sig sod og snavs på glasset, som hindrer indsyn. Vi giver dig forklaring på og tip til, hvordan du kan undgå sod på pejsens glas.

Derfor opstår der sod på glasset

Hvis temperaturen i pejsen er for lav, stiger risikoen for, at sod og tjære lægger sig som et tæppe i brændkammeret og på glasset. Det skyldes som regel, at det anvendte træ er for fugtigt, eller at aftrækket er for ringe.

Brug tørt brænde

Fugtigt brænde reducerer temperaturen i brændeovnen eller pejsen, og det giver dårlig forbrænding, som er en hyppig årsag til sodproblemer. Husk, at frisk træ bør lagre mindst seks måneder eller helst et helt år før brug, for at det er tilstrækkeligt tørt. Træet skal gerne opbevares på en måde, som ikke reducerer kvaliteten. Jo tørrere brændet er, jo mere varme afgiver det! Når vi taler om, at brænde skal være tilstrækkeligt tørt, så vil det sige en fugtighed på under 20 %. Bruger du træ med en fugtighed på over 20 %, bliver sod- og partikeludslippene 10 til 30 gange større ved brug af tørt brænde.

Håndgreb efter tørt træ

Du kan kontrollere fugtigheden i dit brænde på flere måder:

  • Den mest præcise måde er at bruge en fugtmåler.
  • Du kan også slå to stykker brænder sammen. Hvis det lyder, som om du slår på en bold med et boldtræ, er det et godt tegn på, at brændet er tørt. Hvis du hører en dump lyd, er ikke brændet ikke tørt nok.
  • Du kan smøre opvaskemiddel på den ene enden af brændeknuden og puste i den andre enden. Hvis der kommer sæbebobler ud af enden med opvaskemiddel, så er brændet tørt.

Undgå sod med god lufttilførsel

Når du så skal tænde op i pejsen, er det vigtigt med en god lufttilførsel lige fra starten af optændingen. Her er det igen vigtigt med tørt, fint kløvet brænde, og at luftventilen/-erne står helt åbne.

Hånd der regulerer lufttilførslen i pejsen

For at få godt gang i optændingen kan det være et tip at have lågen på brændeovnen eller pejsen stående på klem i et par minutter, til ilden får ordentlig fat. Det gør, at temperaturen i brændeovnen hurtigt bliver høj, og det sikrer fuldstændig forbrænding og rene røggasser – og dermed mindre sod.

Hvis du har svært ved at få gang i ilden i pejsen på grund af dårligt aftræk, har vi lidt flere tip, der kan være til hjælp.

Sådan tænder du en pejs

Tænd op fra toppen!

Selve optændingen påvirker også, hvor meget sod og partikler pejsen afgiver, før forbrændingen er optimal. Den mest miljøvenlige metode er at fyre op fra toppen, da det giver bedre lufttilførsel og sikrer, at det først ilagte brænde varer længere og brænder bedre.

 

Sådan fyrer du i pejsen

Brændeovne med luftspuling holder glasruderne rene

Vidste du, at flere af vores brændeovne og pejse er konstrueret med et luftspulingssystem og coated glas, der hjælper med at holde glasset rent under fyring? Hvis der alligevel skulle lægge sig sod på glassene, vil det normalt være nok at fyre lidt ekstra hårdt i en kort periode. Varmen og luftspulingssystemet sørger så for, at soden, der har sat sig på glasset, bliver brændt af.

Sådan rengør du glassene i pejsen

Hvis pejsens glas alligevel skulle være tilsodede, så er det den nemmeste og mest miljøvenlige metode at bruge papir og sod.

 

Se vores guide til, hvordan du kan rengøre pejsen