Hænder peger på iPad med Jøtul-katalog

Hvor stor en pejs skal jeg have?

Træfyring som varmekilde er et smart og økonomisk alternativ i perioder med streng kulde. Og ingen varme er da bedre end den, du får fra et knitrende bål i pejsen eller brændeovnen! Men hvordan skal du vælge den pejs eller brændeovn, der passer lige til dit behov, i junglen af muligheder?

Find en pejs, der passer til dit varmebehov

Det er helt afgørende at tage udgangspunkt i varmebehovet, hvis du skal have en pejs eller brændeovn, der giver bedst og mest effektiv varme. Vores erfaringer viser, at det er nemt at falde for det visuelle førstehåndsindtryk eller den højeste effekt. Men så kan du hurtigt ende med at få en varmekilde, som ikke er tilpasset boligens varmebehov eller det ønskede anvendelsesområde. Og husk, at moderne boliger er velisolerede og har behov for mindre afgivet varmeeffekt end et gammelt, mindre godt isoleret hus.

”Varmebehovet i en bolig afhænger af, hvor godt boligen er isoleret, boligtypen, vinduesarealets størrelse og klimaet, der hvor du bor.”

Flere faktorer spiller ind på valget af pejs

Varmebehovet i en bolig afhænger af, hvor godt boligen er isoleret, boligtypen, vinduesarealets størrelse og klimaet, der hvor du bor.

Tommelfingerreglen er, at moderne boliger og lavenergihuse kan klare sig med en afgivet varmeeffekt helt ned til 20 watt pr. m2, mens et ældre hus kræver 50-80 watt pr. m2. Hvis du bor i kolde områder af landet og i en ældre bolig med dårlig isolering, kan du med fordel øge varmeeffekten til omkring 100 watt pr. m2.

Det er brændkammerets størrelse, der er afgørende for brændeovnens virkningsgrad og for, hvor meget varme og hygge du får ud af hvert stykke brænde ved normal optænding. Hvis brændeovnen skal stå i en lille og velisoleret hytte, vil en for stor ovn resultere i 'småfyring', der er mindre effektiv og nemt giver sod på glasset, som reducerer indsynet til flammerne.

Se vores råd til dig, der vil købe en ny pejs

 

Lille rum – lille brændeovn

Men der er ingen grund til at ikke kunne nyde glæden ved ilden, selvom pladsen er begrænset. Vi har flere brændeovne, der er velegnede til mindre rum. Jøtul F 105-serien er eksempelvis en lille brændeovn, der er velegnet til mindre rum. Den kan brænde effektivt ved betydelig lavere effekt end andre brændeovne. Det giver behagelig varme, og brændeovnen er samtidig sparsom med brændeforbruget.

Vores forhandlere hjælper dig i jagten på din drømmepejs

Da der er mange forskellige faktorer, der spiller ind på en boligs varmebehov, anbefaler vi, at du kontakter en af vores forhandlere. De kan vejlede dig trygt, så du får den optimale brændeovn, men det er godt, hvis du har gjort dig nogle tanker om behovet og brugen, før du starter jagten: Sidst men ikke mindst: Hvor stort et areal vil du at varme op, og hvor godt er din bolig isoleret?

Find den nærmeste forhandler