Hygge foran pejsen

Så billigt og effektivt kan du opvarme boligen

Når frosten melder sig, er der store fordele ved at fyre i pejsen fremfor at skrue op for radiatoren.

Hvad bør man tænke på ved valg af ny pejs?

– Valget af ildsted bør foretages ud fra boligens varmebehov. Moderne boliger er ofte godt isolerede og kræver mindre varme, forklarer Svein Sanne, kundeservicechef på Jøtul.

– Et almindeligt hus fra 80’erne regner vi med har brug for 50-80 watt pr. kvadratmeter. I kolde perioder og med dårlig isolering i tag, gulv og vægge bør varmeeffekten øges med  op til 100 watt pr kvadratmeter. Moderne boliger og lavenergihuse kan klare sig med en varmeeffekt ned til 20 watt pr kvadratmeter.

Råd og tips til valg af pejs

Sanne har også gode råd når det kommer til valg af pejs.

– Pejsen eller ovnen er ofte et fascinerende og behageligt samlingspunkt på kolde dage. Der findes et bredt udvalg af modeller som æstetisk passer ind i boligens design.

Det er vigtigt at følge tips og råd fra forhandleren så du vælger det rigtige ildsted.

– I et ildsted som er for stort bliver der ofte fyret for lidt, hvilket resulterer i gener som sod indvendigt i ildstedet, altså på glas og brændplader. Dette kan i værste fald resultere i skorstensbrand. Et ildsted som er for lille kan resultere i overfyring og kortere levetid.

Overvejer du en ny pejs? Vi har 8 råd til dig som skal købe ny pejseovn!

Hvad bør du tænke på i forhold til montering af pejsen, for at den skal være mest muligt effektiv?

– Er det forholdsvis åbne rum og stor loftshøjde, er det fordelagtigt at vælge en ovn som giver meget strålevarme. Konvektionsildsteder varmer luften op og har en lavere overfladetemperatur, noget som  gør dem mere placeringsvenlige mod brændbart materiale.

Sanne preciserer at en installation af ildsted er en økonomisk og miljøvenlig investering, samt en sikkerhed for opvarmning ved et eventuelt strømafbrud.

Jøtul pejse- og brændeovne - lavet af miljøvenligt og recirkuleret støbejern

Pejse- og brændeovne i støbejern har lang tradition i Norge. Faktisk har Jøtul produceret disse siden 1853, og regnes som ekspert på området med markedets største udvalg af pejse og brændeovne. Jøtuls støbejern er recirkuleret skrotjern fra lokale skrothandlere. Det smeltes ned og renses for affaldsstoffer, og er dermed mere miljøvenligt.

Materialet er rigtig godt egnet til produkter som skal tåle høje temperaturer og hurtige temperaturændringer. Det består af dele som er støbt i forme, hvilket gør at elementerne hverken vrider eller går i spænd når det bliver varmt. Støbejernsovne er slidstærke og holder i mange år.

Gammel Jøtul ovn

– En traditionel pejs består oftest af en pejesindsats i støbejern og en pejseomramning i ikke brændbart materiale, som for eksempel mursten, Leca eller brandmursplader. Pejseomramningen kan males i alternative farver for at matche øvrigt interiør i boligen.

– Jøtul benytter støbejern i sine ildsteder. Dette er et materiale som tåler meget varme og har lang levetid. Støbejern holder længe på varmen og er et meget miljøvenligt alternativ, eftersom det er recirkulerbart. Vi har i dag 25-års garanti på vore udvendige støbejernsdele.

Fyring med træ - en god måde at spare penge på

Hvor mange penge kan du egentlig spare ved at fyre op i pejsen fremfor at skrue op for radiatorerne?

– Dette er naturligvis afhængigt af tilgang til træ. Køber du træ i stor mængde af gangen og benytter et rentbrændende ildsted, er dette et meget økonomisk alternativ til f.eks. elektricitet.

Gode tips til effektiv fyring med træ

  • Vælg tørt og godt træ med et fugtindhold på 15-20 procent.
  • Moderne ildsteder tændes fra toppen for at give et hurtigere og bedre træk i skorstenen.
  • Frisk fyring anbefales for at undgå dannelse af sod.
  • Når du har godt ild i pejsen kan du reducere trækket (se manualen for din ovn).

Har du problemer med at få ild i pejsen? Læs vores guide og lær dig det en gang for alle!

Sådan tænder du op i pejsen