Mand og kvinde foran Jøtul F 373 Advance brændeovn

Fra stor og umoderne pejs til en moderne og hyggelig pejsekrog

Det kan ofte være et stort arbejde at omdanne en bolig fra at være et hus til et hjem, men belønningen bliver gerne endnu større, når du til sidst kan sætte dig ned og nyde det, du selv har skabt. Her får vi at se, hvordan Herman og Ida med store tanker om deres nye drømmehus gjorde deres hus til et levende og hyggeligt hjem med nye farver, nyt gulv og en hyggelig pejsekrog.

Renovering af et 80'er-hus

Da Herman og Ida i 2019 flyttede ind i et landligt hus fra 80'erne, så de et stort potentiale i deres nye drømmehjem.

Huset var i god stand, men vi ville gerne sætte vores eget præg på det og gøre det til vores hjem

- Vi vidste, at vi ville male væggene, udskifte gulvet og indbygge spotlys i taget. At male er ofte noget af det første, man gør, når man vil gøre et hus til dit eget, da det er ret billigt og går hurtigt, og så kan man nemt gøre det selv. Efterhånden som årene er gået, er det blevet til en del penselstrøg, før vi endelig fandt det look, vi begge ønskede os, fortæller Ida.

Før-billede af stor stue med stor gammel pejs

Stor pejs, men kun lidt varme

Men der var især én ting, der stjal opmærksomheden i stuen, og det var den store Jøtul-pejs fra 80'erne. Indbyggede pejse som denne var meget populære dengang. Ulempen ved denne pejs var, at den var ret pladskrævende og ikke særlig varmeeffektiv, den slugte brænde og havde et ret umoderne look. Og så lever den ikke op til de moderne standarder, hvad angår udslip af partikler.

Gammel pejs med mursten

"Projekt-gulv" blev i stedet til "Projekt-hele-stuen"

- Da vi bestemte os for at udskifte gulvet, kunne vi hurtigt se, at vi burde tage pejsen samtidig, hvis vi skulle gøre noget ved den. Pejsen berører jo både vægge, gulv og loft.

- Derfor fjernede vi selv pejsen med mur og det hele, skilte den ad, sendte støbejernsdelene til recirkulation, og gav murstenene til en nabo, der manglede fyldmasse, fortæller Herman.

Hænder river gammel pejs ned

En hyggelig pejsekrog bliver til

- Derefter startede planlægningen af, hvilken slags brændeovn vi ønskede os, og hvad vi skulle gøre med resten af den store væg. Da en brændeovn fylder mindre, havde vi pludselig en hel væg til rådighed, hvor den gamle pejs en gang havde stået, fortæller Ida.

Jeg har altid ønsket mig en pejsekrog med en boghylde, hvor jeg kan sidde de sene efterårs- og vinteraftener og hygge mig i varmen.

Ida

Parret ville gerne finde en løsning, de begge kunne lide, og som passede ind i resten af stuen. Da Herman havde en tømrer- og byggebaggrund, byggede han selv en boghylde og et brænderum til opbevaring af brændet.

Sort brændeovn Jøtul F 373 Advance i en mørk stue med bogreol og brænde niche

Bestselleren Jøtul F 373 Advance blev et enkelt valg

- Vores valg af brændeovn landede hos Jøtul, nærmere bestemt brændeovnen Jøtul F 373 Advance. Vi har tidligere haft Jøtul og har været meget tilfredse. Vi ønskede os en tidløs og rentbrændende brændeovn, der giver god varme. At den også halverer brændeforbruget sammenlignet med den gamle pejs, er et kæmpeplus i disse tider med høje elpriser, fortæller Herman.

Sort brændeovn Jøtul F 373 Advance i en mørk stue med bogreol og brænde niche

Vil du have en Jøtul F 373 Advance?

Kontakt en af vores dygtige forhandlere, så kan de hjælpe dig med dit pejseprojekt! Med vores bevidste fokus på miljøet med recirkulering af gamle brændeovne og forskning i Clean burn Technology får du skøn pejsehygge med god samvittighed.